Tachtig boten zullen er door de Prinsengracht varen tijdens de Canal Parade. De laatste voorbereidingen om het allemaal zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen, waren vrijdag in volle gang.

Waternet heeft de sluis bij de Korte Prinsengracht gecontroleerd en er zijn op twee punten op de route, bij de Noordermarkt en het Amstelveld, stootkussens aangelegd. "Er zijn twee plekken, die noemen wij een soort chokepoints, waar enorm veel schade wordt gevaren aan de woonboten. Er zijn zelfs verhalen dat mensen de boeg van een schip zagen binnenvaren."

Ter hoogte van de Spiegelstraat, domineren niet de woonboten maar de plezierbootjes. "De commercie begint de overhand te nemen. Hier aan de overkant worden de kleine bootjes weggehaald en komen er grote boten voor terug. Daarvoor kun je op Marktplaats een kaartje kopen voor tachtig euro per stuk", zegt een man. 

Een man aan de overkant reageert daarop. "Dat weet ik niet. Volgens mij zijn het allemaal eigenaren met eigen boten. De rondvaartboten mogen hier niet komen. Ik weet het niet, zullen wel allemaal bekenden zijn."

De vaste toeschouwers hebben het evenement de afgelopen twintig jaar behoorlijk zien veranderen. "Het is net een bloemencorso. Vroeger zag je nog iemand met zijn piemel spelen, niet dat ik daarop zit te wachten, maar toen werd er nog wel gechoqueerd. Het kan nu ook niet anders, als je CDA mee laat varen. Het moet allemaal politiek correct nu. Dan blijft er weinig over."

Laatste voorbereidingen voor Canal Parade worden getroffen
Laatste voorbereidingen voor Canal Parade worden getroffen