Priester Pierre Valkering van de Vredeskerk in de Pijp mag zaterdag niet meevaren met de Canal Parade. Althans, niet als het aan bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam ligt.

Valkering zou meevaren met de World Religion Boat. Een boot waarop alle religies van de wereld samenkomen. De priester was uitgenodigd om mee te varen nadat hij de paus bezocht in Rome in juni, schrijft Het Parool

Hij overhandigde het boek Dag Jongen van Licht aan paus Franciscus. In het boek staan toespraken die pater Jan van Kilsdonk hield op begrafenissen van homo's die aan aids overleden.

Boodschap

De paus zou hebben gezegd: "Deze mensen gaan me ter harte. Zij hebben mijn aandacht. Ik draag hen in mijn hart." Hij vroeg Valkering ook de boodschap over te brengen.

Hij wilde deze boodschap uitdragen tijdens de botenparade zaterdag. "Het leek me een mooie aanleiding om gestalte te geven aan wat de paus me had gevraagd en ik heb er dus positief op gereageerd", zegt Valkering tegen de krant.

Spijtig

Later kreeg de priester van de kanselier van bisschop Jos Punt te horen dat hij niet mee mocht varen. Hij vindt dit 'spijtig'. "De Roomse kerk schittert nu door afwezigheid. Vanwege het erotische aspect van de parade vond men dit niet de juiste plek om aan te geven waar de kerk staat."

"Er gebeurt natuurlijk van alles tijdens dat evenement, maar iedere deelnemer aan de optocht draagt alleen verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen bijdrage. De World Religion Boat leek me daarbij tussen dat alles heel prima en sereen. Zeker de boodschap 'coexist', die aan weerszijden van de boot wordt gegeven, lijkt me er een die we als kerk zouden moeten steunen", zegt Valkering.