Er komt vanaf vrijdag een einde aan de zogenoemde noodopvanglocaties voor asielzoekers in Amsterdam.

Asielzoekers die nog niet in een asielzoekerscentrum terecht konden werden in de noodopvanglocaties opgevangen. Er waren locaties aan de Havenstraat, Schipluidenlaan, Groenhof en Flierbosdreef. Op dit moment zitten er alleen nog asielzoekers in de laatste noodopvang. Het ging op 26 juli om 177 mensen.

Vanaf morgen stromen ook die asielzoekers door naar een asielzoekerscentrum. 'Indien de instroom van vluchtelingen niet opeens enorm stijgt komt er op korte termijn een einde aan de noodopvang asielzoekers in Amsterdam', zo laat de gemeente weten. 

Lees ook: Doorstroom asielzoekers Amsterdamse noodopvang stagneert 

Gedaald
Het aantal net aangekomen asielzoekers dat in de stad om opvang vraagt is de afgelopen maanden flink gedaald. In juni zijn 62 mensen aangekomen in de noodopvang en zijn er 50 mensen vertrokken naar een asielzoekerscentrum.

De gemeente blikt ook terug op het aantal incidenten in de noodopvanglocaties. Het zou ''zeer rustig'' zijn geweest in juni. De politie moest drie keer uitrukken voor onenigheid tussen asielzoekers en een keer werd er aangifte gedaan van diefstal.

Lees ook: Noodopvang Havenstraat vanaf juli dicht

Asielzoekerscentra
Overigens komen er in de toekomst wel drie asielzoekerscentra in de stad, waar honderden asielzoekers worden opgevangen. Zo wordt de oude Bijlmerbajes bijvoorbeeld omgebouwd tot AZC. Ook zijn er nu al locaties waar statushouders, vluchtelingen met een verblijfstatus, worden opgevangen.