De agressieve hond die zondag een meisje meerdere keren in haar gezicht beet, kwam uit het Amsterdamse dierenasiel. Het is een hond met een 'justitieel verleden'.

Charley, een Stafford (pitbull-achtige) van bijna 4, kwam in het asiel terecht omdat zijn vorige baasje hem had mishandeld. Justitie heeft de hond uit bescherming in beslag genomen en plaatste hem bij DOA (Dierenopvang Amsterdam).

"Hij heeft hier een tijd gezeten", zegt Hans Fokkens, directeur van DOA. "We hebben hem getest en getraind, zoals we met elke hond doen. Duidelijk was dat het een moeilijke hond is. Je kunt spreken van een autoriteitsprobleem."

Herplaatsbaar

Het asiel oordeelde desondanks dat Charley 'herplaatsbaar' was, zoals dat heet, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo kan hij beter niet in contact komen met kinderen onder de 17 jaar.

Toch ging het mis. De hond viel zondag een 6-jarig buurmeisje aan toen zij door de spijlen van een hek in de binnentuin belandde waar Charley los rondliep. Twee dagen na het bijtincident zou de terugkomafspraak bij het asiel zijn. Een woordvoerder van DOA: "Als het baasje dan zou hebben verteld dat de hond los over de binnenplaats liep, dan hadden wij gezegd: niet doen."

Inslapen

Volgens directeur Fokkens is het het beste om de hond een spuitje te geven. "Als het bijten inderdaad zo is gegaan als wordt beschreven, is zijn gedrag bijna onvoorspelbaar. Je hebt wel een signaal nodig om te kunnen ingrijpen."

Op den duur zal een besluit genomen worden over het lot van de hond, zegt Fokkens. De eigenaar heeft afstand genomen van Charley. Hij is nu onder beheer van justitie.

Doorverkocht

Het merendeel van de honden in het Amsterdamse asiel zijn pitbull-achtigen. Fokkens schat tussen de 70 en 80 procent. "Het lastige met deze honden is: als pup zijn ze hartstikke leuk. Maar als ze 1 of 1,5 jaar zijn, gaan ze puberen. Dan moet je superduidelijk en superconsequent zijn. Ben je dat niet, dan ontspoort zo'n hond. Het dier houdt van een-op-een contact. Hij richt zich op één baas. Het is heel simpel, maar de opvoeding is hard werken."

'Hij is populair bij jonge mannen, voor de uitstraling. Als het niet meer gaat, proberen mensen vaak via Marktplaats van hun hond af te komen. Soms wordt een dier zo meerdere malen doorverkocht. Uiteindelijk komt hij dan in het asiel terecht en vertonen ze vaak vervelend, angstig of agressief gedrag.'