Vino H., de man die vorig jaar de 96-jarige Toni Heermans-de Jong doodstak in De Pijp in Amsterdam, heeft ook in hoger beroep TBS met dwangverpleging opgelegd gekregen.

Oma Toni werd in maart 2015 neergestoken toen ze met haar rollator door de Govert Flinckstraat wandelde, de straat waar ze al meer dan 75 jaar woonde.

Op de intensive care vocht ze enkele weken voor haar leven, maar stierf uiteindelijk in april. Vino H. verklaarde na zijn aanhouding dat hij met de daad zijn vader wilde straffen.

De rechtbank veroordeel H. eerder al tot TBS, en in hoger beroep is die straf dus gehandhaafd. "Ze had in haar leven al veel meegemaakt, waaronder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog toen zij de zorg had over twee zeer jonge kinderen. En dan kom je in de winter van je leven op zo’n manier aan je einde. Niet te bevatten", zei de advocaat-generaal tijdens zijn requisitoir in het hoger beroep.

Volgens het gerechtshof heeft verdachte gehandeld met voorbedachte rade en is daarmee sprake van moord. Omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard, krijgt hij geen celstraf maar TBS.