De douane op Schiphol nam in juni totaal 1,5 miljoen euro in beslag. Samen met de Marechaussee en FIOD hebben ze het geld in beslag genomen in het kader van vijf witwasonderzoeken.

Op 21 juni werden een Colombiaanse moeder en haar zoon aangehouden omdat ze drie ton aan contanten in hun maag hadden. Ze waren van Schiphol opweg naar Colombia. De moeder, een 51-jarige vrouw, had geldbollen geslikt met een waarde van 100.000 euro.

De 25-jarige zoon had voor 200.000 euro aan geldbollen in zijn buik. Het geld moest bij hem operatief worden verwijderd. De twee zitten vast en moeten op 23 september voorkomen.

Eerder die maand, op de 12e, werden twee vrouwen uit Litouwen opgepakt. Ze hadden bijna 475.000 euro bij zich. Niet ingeslikt, maar verstopt in spuitbussen. Ze waren onderweg naar Ecuador. Het was voor de twee vrouwen van 22 en 32 jaar niet de eerste keer dat ze geld smokkelden. Ook zij moeten op 23 september voorkomen.

Piloot

Dan werd er ook nog een piloot van een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij aangehouden. Hij had 475.000 in een koffer verstopt onder zijn pilotenpak in een verborgen compartiment. Hij vervoerde het geld in opdracht. Hij zal zich op 3 oktober moeten verantwoorden voor de rechter.

Ook werden er een Nigeriaan met 92.000 en een Rus met 150.000 euro verstopt in sokken aangehouden. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen over de vervolging van deze twee.

Mensen die de EU binnenkomen of verlaten met meer dan 10.000 euro, moeten dit opgeven bij de douane.