Het Amsterdams Collectief Kwaliteitstaxi, dat bijna 1800 straattaxichauffeurs zegt te vertegenwoordigen, wil dat de manier waarop de taximarkt op dit moment is georganiseerd snel verandert.

"Als we dit niet sussen krijgen we een taxi-oorlog waar die uit 2000 bij verbleekt", aldus secretaris Gerrit Rippens in het vakblad Taxi Pro.

Sinds juni 2013 moeten alle taxi's zijn aangesloten bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Kort daarna werd het Amsterdams Collectief Kwaliteitstaxi opgericht, dat nu 1800 leden zou tellen. Het Collectief is vooral boos over het sanctiebeleid van de gemeente.

'Onrechtvaardig'

"Ongeveer een jaar geleden was een flinke groep chauffeurs het zat", aldus Rippens in Taxi Pro. "De sancties die aan overtredingen verbonden zijn, en de manier waarop ze worden opgelegd, vormen voor ons een heet hangijzer. De ambtenaar in kwestie geeft overtredende chauffeurs geen proces-verbaal, maar een rapport van bevinding."

"De TTO sanctioneert vervolgens de chauffeur, en die kan daar geen bezwaar tegen maken", vervolgt Rippens. "En de TTO’s moeten sancties opleggen, anders zijn ze binnen de kortste keren geen TTO meer. Daar zit een enorme onrechtvaardigheid in. Als ik als taxichauffeur een fout maak, hoor ik net als ieder ander een proces-verbaal te krijgen, en dan kan ik zelf altijd nog beslissen of ik dat voor de rechter aan ga vechten."

Actie

Volgens Mustafa Aznou van het ACK is er een grote actiebereidheid, maar wil het Collectief eerst overleg. "Veel van deze jongens willen actie. Demonstreren op het Malieveld, dat werk. Maar wij willen eerst proberen alsnog tot een samenwerking met de gemeente Amsterdam te komen, want dan zijn zulke acties niet eens nodig."

Rippens: "Ik weet in elk geval dat er honderden chauffeurs op het randje staan momenteel. Voorlopig kunnen wij de boel nog sussen, maar ik weet niet hoe lang ons dat nog lukt. Als het ons niet meer lukt, dan krijgen we een taxi-oorlog waar die van 2000 bij verbleekt. Daar ben ik van overtuigd."

Het Collectief hoopt binnekort met wethouder Litjens van verkeer om tafel te kunnen.