Een 34-jarige Amsterdammer is een paar maanden geleden ten onrechte opgepakt door een zwaarbewapend arrestatieteam op verdenking van terrorisme.

De man werd op 24 maart toen hij naar zijn auto bij station Lelylaan liep gearresteerd. Dat was twee dagen na de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem. Na onderzoek werd de zaak door het Openbaar Ministerie geseponeerd, maar een excuus is er nooit gekomen.

"Opeens kwamen er vier of vijf auto's aanrijden met blauwe sirenes. Toen kwamen er vier mensen uit de auto met bivakmutsen en eentje met een getrokken wapen", vertelt hij over zijn aanhouding tegen AT5. Volgens politie-informatie zou de man een aanslag hebben willen plegen op Schiphol.

Aanslag met broertje

"Ze hebben een melding gekregen van Meld Misdaad Anoniem", vertelt hij. "Iemand heeft een mailtje doorgestuurd naar de politie, waarin staat dat ik samen met mijn broertje een aanslag wilde plegen op luchthaven Schiphol. Misschien pesterij? Tot op de dag van vandaag zit het allemaal in mijn hoofd, maar ik weet nog niet waarom."

Na een dag werd de man weer vrijgelaten. Lang hoorde hij niets, totdat er een brief kwam waarin stond dat de zaak is geseponeerd. Excuses blijven uit, tot onvrede van hem en zijn advocaat. "In dit geval is echt een standaardbrief naar mijn kantoor gestuurd met de enige toelichting dat er is geseponeerd op grond van onvoldoende wettig en overtuigend bewijs", zegt advocaat Nihad el Farougi. 

Geen risico

De politie laat in een reactie weten dat er in deze tijd geen risico wordt genomen met een melding die terrorisme-gerelateerd is. Zij benadrukken dat de man kort na zijn arrestatie weer is vrijgelaten.

Amsterdammer onterecht opgepakt voor plannen van aanslag op Schiphol
Amsterdammer onterecht opgepakt voor plannen van aanslag op Schiphol