Het GVB hoopt dat de daders van de gewapende overval op een bus in IJburg zo snel mogelijk gepakt worden. Een van hen sloeg de chauffeur met een mes in zijn gezicht, waardoor hij gewond raakte.

De politie heeft woensdagochtend beelden vrijgegeven van de overval op een buschauffeur op IJburg, eind vorige maand. Op de beelden is te zien hoe twee overvallers de bus binnendringen en geld eisen van de chauffeur. Als het hen niet snel genoeg gaat, krijgt de man een klap.

"Het is volstrekt onacceptabel dat dit gebeurt. Wij vinden als GVB dat onze chauffeurs veilig door de stad Amsterdam moeten rijden en veilig hun werk kunnen doen. Daarom zijn we heel erg blij dat de officier van justitie toestemming heeft gegeven om de camerabeelden vrij te geven", aldus een woordvoerder van het GVB. Het vervoersbedrijf heeft vijfduizend euro beloning uitgeloofd.

Contactloos betalen

Het GVB laat weten dat het naar omstandigheden redelijk goed gaat met de chauffeur. Toch sterkt dit wel hun gevoel dat contant geld volledig uit het OV moet verdwijnen, vanwege het aantal overvallen. 

Het vervoersbedrijf besloot dit afgelopen februari al. Toen werd er voor de zesde keer in drie maanden een chauffeur bedreigd, een keer zelfs met een shotgun.

De plannen voor het contantloos betalen lopen nog steeds op schema. In september start een proef met een aantal bussen in Noord. Als dit allemaal goed gaat kan er vanaf januari 2017 alleen nog met pin betaald worden in de bus.

Overval GVB-chauffeur op IJburg 'volstrekt onacceptabel'
Overval GVB-chauffeur op IJburg 'volstrekt onacceptabel'