Het Albert Schweitzer in Dordrecht waarschuwde gisteren voor de drug flakka. Bij het Amsterdamse Adviesburo Drugs is flakka al langer bekend. Jaren geleden kwamen er op het spreekuur al mensen langs met flakka.

Volgens het Albert Schweitzer ziekenhuis is flakka een middel dat niet veilig gebruikt kan worden. "Gebruikers raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar, alsof ze de Hulk zijn."

In Amsterdam vallen de problemen met flakka mee. De Ambulancedienst laat in een reactie weten geen signalen te hebben voor een alarmerende toename voor het gebruik van hallucinogenen, dat zijn drugs zoals flakka die hallicunaties kunnen opwekken. En ook verslavingsinstituut Jellinek zegt geen aanwijzingen te zien voor problematisch gebruik.

Het gebruik van flakka vindt plaats op kleine schaal. August de Loor van het Adviesburo Drugs zegt flakka zo'n twee jaar geleden voor het eerst in Amsterdam te zijn tegengekomen op zijn spreekuur. Het middel is dus al enige tijd op de markt.

Ophef

De Loor is niet zozeer verbaasd over de ophef die is ontstaan over de drug, maar vindt het jammer dat de incidenten maatgevend zijn voor het beeld van de drug. "En dat komt met name door politie en artsen", zegt hij. "Die zorgen met hun uitspraken voor schreeuwerige koppen in de krant en leggen de focus op uitwassen."

Volgens De Loor zitten er weliswaar risico's aan het gebruik van flakka, maar moet het gevaar niet overdreven worden. "De incidenten die met flakka gebeuren, komen meestal voor als er meer aan de hand is. Zoals een combinatie van middelen of een te zware dosering. Het is een licht hallucinerend middel waardoor mensen die daar gevoelig voor zijn extreem gedrag kunnen vertonen."

Radar

Drugsgebruik vindt meestal plaats onder de radar van de instanties, zegt De Loor. "Zodra het aan de oppervlakte komt, krijgen artsen de neiging om te waarschuwen. Dat lijkt me onverstandig. Laat artsen doen waar zij goed in zijn en laat preventie over aan de experts. Hier zal juist een tegenovergesteld effect mee bereikt worden." 

"In drugsland zullen mensen hierdoor extra geïnteresseerd raken in flakka. De waarschuwing leidt tot extra aantrekkingskracht. Een arts is geen preventiewerker."

"Dit gaat leiden tot Kamervragen", voorspelt De Loor. "En de staatssecretaris zal wel keiharde maatregelen tegen deze drug aankondigen. Dat zag je ook bij andere middelen in het verleden. Het loopt altijd via een vast patroon."