Het was bijltjesdag maandag, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) maakte de toekenning van de subsidies bekend en voor 89 aanvragers betekende dat slecht nieuws.

Bekende namen zoals Pakhuis De Zwijger, de Uitmarkt en het Marionetten-theater moeten het zonder staatssteun gaan doen. Het Marionetten-theater dat vooral steunt op vrijwilliger, had 44.000 euro nodig om de huur te kunnen betalen. Het kreeg nul op rekest.

Een donderslag bij heldere hemel voor Frederieke Cannegieter van het theater, zij vindt dat er te weinig naar artistieke kwaliteit wordt gekeken. "Je wordt afgewezen op wat er op papier staat. Theater is een ervaring die je live moet meemaken. Commissieleden schrijven met geen woord over de kwaliteit van de voorstelling."

Clayde Menso van het AFK legt uit: "Het gaat om de kwaliteit van de plannen. Het is aan de aanvrager om via het plan aan te tonen wat de kwaliteit is van wat ze doen en maken."

Theater Bellevue

Theater Bellevue krijgt 1,2 miljoen euro, kan daar niet iets van af zodat het Marionetten-theater de huur kan betalen?

"Ons uitgangspunt waren de plannen, die hebben we langs vier criteria gehaald en het Bellevue deed het goed bij alle vier. We hadden 21 miljoen euro beschikbaar, er is voor veertig miljoen aangevraagd. Als we het hadden gesplitst was het aanbod niet sterker geworden", aldus Menso.

Er rest nog een mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Marionetten Theater en ook Pakhuis de Zwijger hebben al laten weten daar gebruik van te maken.

Bekijk video:

Marionetten Theater in Amsterdam krijgt geen subsidie
Marionetten Theater in Amsterdam krijgt geen subsidie