Onderbezetting, brandweermannen die weigeren over te werken en daardoor zelfs dichte kazernes. Het is nog steeds onrustig bij de Amsterdamse brandweer.

En daardoor ontstaan, ondanks de extra brandweerlieden die al zijn aangenomen, er nog regelmatig onveilige situaties. Zoals afgelopen weekend bleek bij de grote brand in de Spaarndammerstraat.

De brandweer slaagde er weliswaar in de brand, die meerdere panden zwaar beschadigde, onder controle te krijgen. Er had alleen op dat moment niet nog iets moeten gebeuren, laten verschillende brandweerlieden weten aan AT5.

Sommigen spreken zelfs van 'Russische roulette', maar zover wil de ondernemingsraad (OR) van de brandweer niet gaan. 

Acties bij brandweer in Amsterdam duren voort
Acties bij brandweer in Amsterdam duren voort

Dichte kazernes

"Als je afspreekt dat er op een dag 96 brandweermensen moeten zijn en er zijn er twintig minder, dan mag je zelf bedenken wat er kan gebeuren als er iets groots gebeurt", stelt OR-voorzitter Barry Douma. "Of als er gelijktijdig meerdere incidenten zijn." 

Gisteren sloten hierdoor al twee kazernes de deuren en aankomend weekend kent Amsterdam hetzelfde probleem. "Morgen komen we er, uit m'n hoofd, negentien tekort", aldus Douma. "Dus dat betekent dat er twee kazernes dicht zijn."

Onaanvaardbaar

Dichte kazernes of niet, de Amsterdamse korpsleiding is van mening dat er nog geen onaanvaardbare risico's ontstaan. "Ik begrijp dat brandweermannen zeggen: 'we zijn later, dus dat is gevaarlijk', maar we vallen nog altijd binnen de normen. En geloof me. Als we daar buiten vallen, grijp ik direct in."

De grootste problemen bij de brandweer lijken achter de rug te zijn. Er is 24 man extra personeel ingezet en er wordt een betere manier van inroosteren gehanteerd.

Deze veranderingen doorvoeren kost alleen tijd en daardoor kunnen de huidige tekorten alleen worden opgevangen als de brandweermannen bereid zijn over te werken. Maar dat weigeren ze omdat ze landelijk actievoeren voor hun oudedagsvoorziening.

Druk

"Het ligt ook heel moeilijk bij de brandweerlieden zelf, dit is een uiterst middel", stelt Douma. "Je wil er als brandweerman zijn voor de veiligheid van de Amsterdammer. Maar we hebben echt geen ander middel."

En dus roepen de brandweerlieden de korpsleiding en de burgemeester op druk uit te oefenen op de cao-onderhandelingen. Zij zeggen alleen dat ze daar geen invloed op hebben en roepen op hun beurt de brandweerlieden op om hun acties te staken.

Daardoor kan het dat het gevoel blijft bestaan dat er een situatie is ontstaan die geen dag langer mag duren. "Wat mij betreft mag dat ook niet', stelt Schaap. "Maar het kan gebeuren dat het nog wel wat langer duurt."