De huurprijzen in de vrije sector zijn vergeleken met vorig jaar ruim zes procent duurder. Een slechte ontwikkeling voor de stad, aldus de Huurdersvereniging Amsterdam.

Ruim de helft van de woningen in Amsterdam is sociale huur. Daarnaast is er een aanzienlijk percentage koopwoningen in de stad. In de vrije huursector blijft er bijna niets meer over.

"Amsterdam heeft een direct tekort van zo'n vierduizend tot vijfduizend woningen in de vrije sector. Er moet nog wel eventjes gebouwd worden voordat dat opgelost is. Dan hebben we het over decennia. Dan hebben we het over tien tot twintig jaar voordat we daar zijn", zegt Jasper de Groot van online-verhuurplatform Pararius.

Er worden de komende tijd meer woningen voor het middensegment opgeleverd, maar dat kan nog wel even duren. En de prijzen van de huidige woningen blijven stijgen. "Tot die tijd zijn mensen aangewezen op woningen buiten de ring. Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen. Je ziet dat de mensen daar naartoe uitwijken", aldus De Groot.

Kloof

Volgens de Huurdersvereniging Amsterdam zoeken starters en middeninkomens daarom steeds vaker buiten de stad. "Je krijgt een enorme kloof tussen arm en rijk. Dan krijg je een gesegregeerde stad en dat is iets waar wij niet voor staan", reageert Winnie Terra van de huurdersvereniging. 

In steden zoals Londen en Parijs zie je dit al gebeuren, enorme inkomensverschillen. Het gemiddelde segment bestaat bijna niet meer. "Je kunt je voorstellen dat iemand in een sociale huurwoning, met een koopwoning in dezelfde straat, dat die het niet heel fijn vindt als hij een grote doos met een flatscreen voor de deur ziet worden gezet", zegt De Groot. 

Huurdersvereniging Amsterdam ziet als oplossing dat alle mensen die in de vrije sector wonen zich verenigen om af te dwingen dat er prijsafspraken gemaakt worden.

'Stijging huurprijzen vrije sector slechte ontwikkeling voor Amsterdam'
'Stijging huurprijzen vrije sector slechte ontwikkeling voor Amsterdam'