De 21-jarige man die gisteravond - onder invloed van drugs en met zijn broek op de enkels - een jonge vrouw wilde aanranden op het Spui, had buiten de aanwezigheid van roeier Olivier Siegelaar gerekend. 

De olympiër, die binnenkort afreist naar Rio, trok de jongen van het gechoqueerde slachtoffer. Siegelaar (29) zag dader en slachtoffer in de weer toen hij zaterdagavond rond een uur of 9 's avonds thuiskwam.

"Eerst dacht ik dat het een beetje speels was", zegt Siegelaar, "totdat hij haar op de grond drukte en dat meisje hysterisch begon te gillen. Dus toen ben ik daar naartoe gegaan en heb ik die jongen in z'n kraag gevat en hem tegen de muur aan gezet. Hij begon nog wat tegen te stribbelen, maar gelukkig waren er politiemensen in de buurt. Zij hebben het toen snel overgenomen."

Siegelaar is een geoefend roeier en bijna twee meter lang. De verdachte was klein van stuk en vermoedelijk onder invloed van drugs. "Het was dus geen probleem om hem van dat meisje af te trekken en hem in bedwang te houden."

Geschrokken

Het meisje heeft hij na de aanranding niet meer gezien. "Ik heb me om die jongen bekommerd en zag dat andere mensen zich ontfermden over het meisje. Zij is zich kapot geschrokken. Hij had z'n broek al op de enkels, dus ik denk niet dat ze daar heel vrolijk van is geworden."

Een held voelt hij zich niet. "Het is gewoon het enige wat je kan doen op dat moment." Wel hoopt hij op extra karmapunten. "Dat zou mooi zijn voor in Rio."

Aanranding

Na het incident is de dader overgebracht naar het ziekenhuis. Daar verklaarde de man dat hij paddo's of truffels had gebruikt. 

De man, die net als het slachtoffer 21 jaar oud is, wordt morgen aan de officier van justitie voorgeleid. Hij is aangehouden voor aanranding dan wel poging tot verkrachting van de vrouw.