Bij daglicht wordt duidelijk hoeveel schade de brand van zondagavond heeft aangericht. Van drie panden in de Spaarndammerstraat is aan de achterkant weinig meer over. In totaal zijn negen woningen onbewoonbaar geraakt.

Het vuur ontstond rond 23.00 uur vermoedelijk in een restaurant en sloeg om zich heen naar de naastgelegen panden. De buren aan de achterkant zagen het vanaf hun balkon gebeuren. 

"Het was heel heftig, veel knallen natuurlijk in de verfwinkel, al die terpentine en potten verf", zegt er één. "Ik dacht aan een schietpartij, je hoorde ook gegil en alles. De vlammen kwamen recht omhoog."

Voor Carla waren de druiven zuur. "We waren ergens aan het eten en werden gebeld: 'Je huis staat in brand.'" Het nablussen duurde nog tot twee uur in de nacht. De bewoners werden opgevangen in het politiebureau. 

"Er waren veel verdrietige kinderen bij, die waren al hun spullen kwijt", vertelt de bewoonster. "Het was wel mooi om te zien dat het heel saamhorig was. Iedereen wilde elkaar helpen en was er voor elkaar. Dan sta je met je buurvrouw te knuffelen die je nauwelijks kent."