Stadsdeel Oost in Amsterdam wil dat er jaarlijks nog maar twee grote evenementen worden gehouden in het Oosterpark: Keti Koti en Roots Open Air. 

In het pas gepresenteerde evenementenbeleid van de gemeente was er nog sprake van drie per park, maar dat kan het Oosterpark niet aan.

In twee jaar werd het park voor miljoenen gerenoveerd, maar het ligt er nog altijd niet goed bij. Hoewel het park op het eerste oog gewoon functioneert wordt er nog altijd hard gewerkt om wateroverlast en wortelsterfte van bomen tegen te gaan. Ondanks de grote opknapbeurt bleef de drainage dramatisch. Ook omdat de pomp van het gemaal afgelopen winter vaak niet thuis gaf.

Alles komt goed in de winter

Maar volgens voorzitter van de bestuurscommissie Oost, Ivar Manuel, komt alles komende winter goed. "Stukken hout blokkeerden de pomp vaak. Dus je ziet dat de beschoeiing is vernieuwd, het water is uitgediept. Dus deze winter zal er geen probleem meer zijn met het leegpompen van het park als het volstroomt door bijvoorbeeld veel regen. Dat is een belofte."

Omdat het park moeilijk droog te houden is, stelt het stadsdeel de limiet in van twee evenementen per jaar. Kleine manifestaties met grote podia op het gras, zoals de omstreden 1 mei-viering van het FNV, wil Oost niet meer zien. "Er is heel veel asfalt in het Oosterpark. Dus daar kun je prima overheen lopen met je vlaggen en je kreten en je slogans. Maar dat hoeft niet op het gras", zegt Manuel. 

Experimenten

Mede door de evenementen ligt het gras er op veel plekken niet goed bij. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende soorten graszoden, met wisselend resultaat. Al met al wil Manuel niet spreken van een mislukte renovatie, zoals critici doen: "Het is een heel groot werk. Het is als het ware de winkel verbouwen, maar hij moet intussen open blijven. Het park is maar kort dicht geweest."

De komende maanden zullen er verdere werkzaamheden volgen. En Manuel belooft ons dat lelijke plekken straks niet meer in het Oosterpark te vinden zijn.

Bekijk video: