Het Jordaanfestival kan mogelijk niet doorgaan dit jaar. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd op de Appeltjesmarkt, maar deze werd vorig jaar vernieuwd. Nu ligt er een dikke laag kiezelstenen en dit is volgens de politie geen veilige ondergrond.

Evenals vorig jaar zal er een houten vloer gelegd moeten worden, maar de kosten hiervan zijn tienduizend euro. Dit is volgens organisator Jan de Bie niet te betalen: "Nee, dat is geen optie voor ons, wij kunnen dat niet. Wij hebben al een aantal jaren geld bij moeten leggen door het slechte weer. Maar het kan niet zo zijn dat de gemeente gaat roepen: 'Het is ons idee om het grind neer te leggen, maar jullie moeten het betalen.' Dat kan niet waar zijn!"

Frans Stuy, mede-organisator van het Jordaanfestival, ziet de toekomst somber in: "Elk jaar wordt het steeds duurder. Dan moeten er meer verkeersregelaars komen, dan weer meer security. We blijven maar betalen. Het Jordaanfestival gaat gewoon kapot zo."

Stadsdeel Centrum laat weten dat de Appeltjesmarkt geen officieel festivalterrein is. Om aan de veiligheidseisen te voldoen, moeten er aanpassingen worden gedaan. En die kosten komen voor rekening van de organisator. Dat geldt ook voor andere festivals, aldus een woordvoerder.

Bekijk video: