De Prins Hendrikkade is de eerste indruk van veel toeristen als zij Amsterdam aandoen. Ruim 250.000 voetgangers bewegen zich dagelijks op en rond de straat. Dat gaat vaak goed, maar soms fout. Zo bleek ook dinsdag, toen er een 79-jarige man overleed na een botsing met een touringcar.

"Het is een verschrikkelijk stukje Amsterdam en een verschrikkelijk stuk Nederland. 250.000 voetgangers, 25.000 fietsers en 2.500 auto's, het is er iedere dag kei-gevaarlijk", aldus verkeersdeskundige en buurtbewoner Walther Ploos van Amstel.

"Het is één grote blackspot. Dat heeft ook te maken met mensen die de stad in- en uitlopen die de stad niet kennen. Zij zijn soms overweldigd door het mooie Amsterdam: 'die mooie kerk daar'. Maar dat is niet het probleem. Het grote probleem in het gebied is dat de grote gebruikers, de voetgangers, niet centraal staan. Nergens is voldoende ruimte voor voetgangers. Er zijn wettelijke normen voor hoe breed een voetpad moet zijn, namelijk 1,80 meter vrije ruimte, maar dat wordt bijna in het hele gebied nergens gehaald", zegt hij.

Voetgangers zoeken daarom hun eigen weg in het gebied en steken op plekken over waar dit eigenlijk niet hoort. Dinsdag werd dat een 79-jarige man fataal. "Het is daar niet veilig. Het is er sociaal niet veilig, het is allesbehalve inclusief", aldus Van Amstel.

Bekijk video:

Cijfers

Hoeveel ongevallen er plaatsvinden wordt door de gemeente niet meer bijgehouden. Exacte cijfers zijn dus niet te geven. Wel is duidelijk dat de voetganger er weinig ruimte heeft.

Daarom zijn er organisaties in Amsterdam die bezig zijn de stad op een VN-lijst te krijgen waarbij een convenant wordt getekend ten gunste van de voetgangers.