Het was warm, of zeg maar gerust heet, in de stad woensdag. In Amsterdam was nog geen hitteprotocol van kracht, maar de GGD verspreidde wél tips over hoe je het beste met de hitte om kon gaan.

Niet alle Amsterdammers konden evenveel met dat advies. "Het is een heerlijke dag, mijn metertje zegt een graadje of 36. Alle stress valt van je af!", vertelt een vaste bezoeker van het Vondelpark. 

De GGD adviseerde onder meer de zon te mijden tussen 12.00 en 16.00 uur. "Dan blijven we een uurtje hier en gaan we de schaduw in", aldus een zonneaanbidder in het park. "Als je de zon in gaat is het je eigen verantwoordelijkheid toch?' Vult een ander aan. 'Ik smeer me goed in."

Een ander advies is, hoe kan het ook anders, genoeg drinken. En dan liever géén alcohol. Een bezoeker van het Vondelpark houdt zich hier vrij redelijk aan ("ik beperkt met tot twee biertjes") maar voor anderen is dit lastiger. "Mevrouw, ik ben alcoholist. Dat wordt heel moeilijk, maar ik probeer te minderen. Normaal drink ik twee treetjes per dag, nu maar één!"

Video: Niet iedereen volgt hitteprotocol

Inspanning

"Vermijd inspanning", tot slot. Ook dat advies was niet voor iedereen weggelegd. Zo moest een aantal stratenmakers, hoe warm het ook was vandaag, keihard aan de bak. "Er moet toch gewerkt worden hè."

Video: Amsterdamse vuilnismannen zoeken verkoeling in Entrepotdok

Bekijk ook: Het was warm in de stad: een overzicht