Controleurs van de gemeente zijn op een illegaal hotel gestuit waar behalve toeristen ook smerige bedwantsen verbleven. Dat zijn kleine insecten die vooral in bedden wonen en zich voeden met het bloed van mens en dier. Het ongedierte laat zich extreem lastig verjagen.

In het complex van acht appartementen werden maar liefst zes appartementen verhuurd aan toeristen, meldt de gemeente op haar website. Er zaten ook bedwantsen in het appartementencomplex die vermoedelijk zijn meegereisd met toeristen. De insecten zaten volgens de gemeente verspreid door het hele complex, dus ook in de normaal bewoonde woningen.

De eigenaar van de appartementen kan binnenkort een boete tegemoet zien van ten minste 27.000 euro.

Een appartement, negen bedden

In een ander appartement waar handhavers van de gemeente langs gingen, werden negen bedden aangetroffen voor groepen toeristen. Dat is niet toegestaan. Deze eigenaar ontvangt een boete van 13.500 euro, meldt de gemeente.

Voor een aantal 'shortstay appartementen' waar mogelijk illegale vakantieverhuur plaatsvindt, is nog nader onderzoek nodig, meldt de gemeente. Dat geldt ook voor twee woonboten van een en dezelfde eigenaar die worden verhuurd aan toeristen. Deze woonboten worden binnenkort nogmaals bezocht voor controle.

Inwoners van Amsterdam mogen hun woning aan toeristen verhuren, maar zijn daarbij wel aan een aantal regels gebonden. Zo geldt er een maximum van zestig dagen per jaar en mogen er niet meer dan vier mensen tegelijk een woning huren. Over de hierboven genoemde appartementen ontving de gemeente klachten via de kliklijn Illegale Vakantieverhuur.

Die is sinds kort geopend en blijft tot en met 21 augustus bereikbaar.