Liquidatieteam vermomde zich als agenten voor aanslag Peter 'Pjotr' R.

In de zaak rond de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. heeft het Openbaar Ministerie (OM) mailgesprekken van de drie verdachten in handen.

Dat schrijft Het Parool woensdagNa de mislukte aanslag lijkt er paniek te zijn onder de verdachten.

"Ze hebben Rambo geveegd (dit zou gearresteerd moeten betekenen) en ons ook gooi alle 'telies' uit" en "Bro G en ik zijn safe gooi rambo en nefo ze teli uit nu aub", schrijft verdachte Atif M aan Qio C. Ook lijkt duidelijk te worden dat een eerdere poging ook al mislukte. Vermomd als politieagenten hadden ze Peter R. in zijn auto willen laten stoppen.

R. sloeg plotseling af met zijn auto en ontsnapte zo aan de dood. "Peter R. was waarschijnlijk kansloos geweest", zegt officier van Justitie Koos Plooij tegen de krant. Na de liquidatiepoging zeggen de verdachten te merken dat "het heet is op straat", R. "is wel gepopt" maar ze weten niet of hij "slaapt".

Bekijk video:

Bodyguard

Aanklager Plooij laat nog aan de krant weten dat het NFI nog volop bezig is met telefoons van andere criminelen. Het OM zal dus nog zeker komen met nieuwe inzichten in de communicatie rond liquidaties.

Bij de mislukte liquidatiepoging werd Peter R. op 5 november onder vuur genomen in Diemen. Hij is een bekende van de politie en bekend in het criminele milieu. Zo onderhield hij nauwe banden met de in 2011 in Amsterdam geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat Pjotr enige tijd zijn bodyguard is geweest.

Lees ook: Mislukte liquidatiepoging op Pjotr in Diemen 'angstaanjagend'

Bewijsmateriaal

Het is een zegen voor het Openbaar Ministerie. Sinds het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) versleutelde telefoons kan kraken, krijg het OM steeds vaker goed bewijsmateriaal in handen tegen verdachten van liquidaties.

Dat bleek al in de zaak tegen het liquidatieteam dat vorig jaar in de Knokkestraat in Amsterdam werd klemgereden. De verdachten waanden zich min of meer veilig en praatten via versleutelde Blackberry's openlijk over de voorbereiding van een liquidatie.

Het ging bijvoorbeeld over het plaatsen van volgapparatuur en wanneer het zou moeten gebeuren.

Tip de redactie