Turkse ondernemers bedreigd: 'Ik zou een kwaal zijn'

Een zorginstelling, een school, een advocatenkantoor maar ook een Turkse buurtsuper in Oost. Zij staan met met andere Turkse bedrijven en instellingen in de stad op een lijst. Zij zouden geboycot moeten worden omdat ze de staatsgreep in Turkije zouden steunen.

Het gaat om bedrijven die zijn aangesloten bij de Turkse ondernemersvereniging Hogiaf.

Een buurtsuper in Oost is ook op de lijst gezet, tot grote schrik van eigenaar Huseyin Akbiyik. "Ik vind het heel lastig, ik heb de laatste twee dagen bijna niet geslapen. Ik vind het jammer dat het is gebeurd."

Bij de lijst alleen blijft het niet, er wordt ook gedreigd. "Ik zou een kwaal zijn die moet worden bestrijd, moet worden geëlimineerd", vertelt Ahmet Taskan van de Turkse Ondernemersvereniging. Hij laat foto's zien die hij en collega-ondernemers kregen opgestuurd: "Foto's van bewapende mensen."

Alert

"Het is heel triest, heel erg. Mensen reageren heel erg emotioneel, dat begrijp ik", zegt Suleyman Gogüs van zorginstelling Sensa Zorg. "Maar wat is de link tussen Sensa Zorg en de staatsgreep in Turkije, ik begrijp het niet. In de dreigementen wordt niet gezegd: 'we vermoorden je' of 'we gaan je in elkaar rammen'. Het is meer in de trant van 'als we je zien op straat'. Dat verwacht je natuurlijk niet."

De gemeente geeft aan samen met politie alert te zijn op de ontwikkelingen in Turkije en de gevolgen daarvan voor de stad.

"De afgelopen jaren zijn er door de burgemeester regelmatig gesprekken gevoerd met verschillende Turkse instanties", licht een woordvoerder toe. "Het uitgangspunt is altijd dat we geen conflicten importeren. In Amsterdam zijn we in de eerste plaats Amsterdammer."

Tip de redactie