Haarlemmerpoort krijgt toch horeca

Ondanks protesten van de bewoners komt er toch horeca in de Haarlemmerpoort. Eigenaar Ymere zegt dat er een café in het pand uit 1840 moet komen om de renovatie te bekostigen. De huidige 26 bewoners moeten dan weg.

De poort aan de Haarlemmerstraat is toe aan een flinke opknapbeurt, maar daarvoor is veel geld nodig. De oplossing is volgens Ymere een café op de benedenverdieping. 

Guido Egas woont elf jaar in het pand. "Ik vind het heel erg. Bewoners die dat kunnen, hebben inmiddels een huis gekocht en zijn weg, maar ik kan dat niet." 

Door de komst van het café moeten er ook aanpassingen gemaakt worden aan het pand. Volgens Guido komen er grote zwarte deuren en trappen voor het pand. "Waarom Monumentenzorg daar toestemming voor heeft gegeven, is mij onduidelijk."

Oplossing

Op de vraag wat er dan moet komen is het antwoord volgens Egas simpel. "Misschien een leuke creatieve invulling die goed is voor de buurt en die niet het monument aantast."

Ook Nel de Jager, de winkelstraat-manager die de Haarlemmerstraat tot een succes maakte, is niet blij. "Kan er niet iets anders komen? Op het plein mocht geen horeca komen, waarom hier wel en dan ook zo groots? Maak het nou eens omsloten in het plein en niet op deze wijze."

De bewoners hebben bezwaar ingediend tegen de plannen.

Tip de redactie