Bewoners binnenstad ontevreden over aanpak overlast Gay Pride

De bewoners van de binnenstad, verenigd in Wijkcentrum d'Oude Stadt, zijn in gesprek geweest met burgemeester Van der Laan over de Gay Pride-overlast. 

Van der Laan heeft enkele toezeggingen gedaan om de overlast te beperken maar het is niet genoeg gebleken. Dinsdag staan beide partijen alsnog voor de rechter.

Er werd vorige maand al gedreigd met een gang naar de rechter. Dat was de reden voor Van der Laan om het gesprek aan te gaan en tot een oplossing te komen.

Het was de bewoners vooral te doen om de geluidsoverlast en het openbare toilet waar de binnenstad volgens hen in verandert tijdens het feest.

Handhaven

Na het gesprek zegde de burgemeester toe meer te zullen handhaven op geluidsoverlast op de dag van de botenparade. De Prinsengracht blijft op die dag tot middernacht dicht.

Ook worden er gastheren en -vrouwen ingezet om bezoekers te begeleiden. In combinatie met meer plaszuilen en toiletten moet zo het wildplassen tegengegaan worden. 

Onvoldoende

Voor de bewoners zijn deze toezeggingen niet voldoende geweest. "De meesten vinden de brief echt teleurstellend. Een paar verbeteringen maar ook onvoldoende concreet." 

"Als er echt geluisterd zou zijn, lag er niet een vergunning zoals die er nu ligt. De meeste toegezegde maatregelen zijn slechts handhavingsmaatregelen die sowieso door de gemeente gedaan moeten worden."

Geluidsvolume

Het belangrijkste punt, het geluidsvolume, wordt genegeerd, vinden de mensen van d'Oude Stadt. Ook de zorgen over de Zeedijk krijgen geen aandacht.

Daar is teveel geluid, is er geen garantie voor de bereikbaarheid van de woningen en de vluchtwegen, vindt d'Oude Stadt. En dus willen de binnenstadbewoners nu weten of de rechter vindt dat de gemeente een oplossing moet vinden voor de belangrijkste klachten.

Tip de redactie