Boycotlijst met Turks-Amsterdamse bedrijven circuleert op social media

De mislukte staatsgreep in Turkije zorgt ook in Amsterdam voor de nodige commotie, niet in de laatste plaats binnen de Turkse gemeenschap zelf. Op social media gaan zelfs lijsten rond van Turkse bedrijven en instellingen die door Turken in de stad geboycot zouden moeten worden.

Aanhangers van de Turkse president Erdogan houden de beweging van de Turkse denker Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep van vrijdagavond. Diezelfde nacht nog riep Erdogan zijn aanhang op om de straat op te gaan, aan die oproep werd ook in Amsterdam gehoor gegeven. Op het Marcatorplein, maar ook op de Dam verzamelden tientallen Turken zich.

Boven één van de boycotlijsten die rondgaan in staat geschreven: "Onderstaande bedrijven zijn allemaal gelieerd aan Fethullah Gülen doe alsjeblieft geen zaken mat deze bedrijven, inşallah". Op de lijst staan onder andere de namen van Turkse restaurants, een basisschool, zorginstellingen en advocatenkantoren in de stad.

Ontsteld

Eén van de bedrijven die op de lijst staan is zorginstelling Sanitas. Directeur Reis Kurt is ontsteld over de boycotlijsten. "Wij zijn een Nederlandse zorgorganisatie en hebben geen enkele politieke banden met wie dan ook. Wij willen graag beoordeeld worden op de zorg die wij verlenen, niet op iets anders. Het is on-Nederlands wat er op het moment gebeurt, we kennen dit niet en dat maakt ons wel bang. Het moet op een gegeven moment wel ophouden. Je kunt niet zomaar alles over iedereen zeggen." 

Ook de eigenaar van Helal Et Gida, een buurtsupermarkt in Oost, weet niet waarom zijn bedrijf op een boycotlijst staat. "Ik begrijp er niets van en ik vind het ook heel erg onaardig", zegt hij in een reactie.

Bedreigingen

Verschillende bedrijven geven aan dat het niet alleen bij de boycotlijsten blijft. Zij spreken van ontvangen bedreigingen in de afgelopen dagen. Ahmet Taskan vice-voorzitter van HOGIAF, een belangenvereniging van Turks-Nederlandse ondernemers, bevestigd dat beeld tegenover AT5. "Meerdere bij ons aangesloten bedrijven hebben al concrete bedreigingen ontvangen. Zelf heb ik ook al dreig-appjes gekregen dit weekend."

Tip de redactie