Turken het Mercatorplein op na mislukte coupe

Turkse Amsterdammers zijn vannacht toeterend de straat op gegaan tijdens en na de mislukte coupe in Turkije. Tientallen Turken verzamelden zich op het Mercatorplein.

Vooral op het Mercatorplein was het druk. Auto's blokkeerden de wegen rond het plein en mensen dansten op straat en zwaaiden met Turkse vlaggen. Ook werd er gezongen en getoeterd.

Schiphol
Vluchten van en naar Turkije werden vannacht stilgelegd. Vanochtend kwamen de meeste vluchten naar Turkije weer op gang. Alleen naar Istanbul wordt nog niet gevlogen. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er geadviseerd alleen naar Ankara of Istanbul te reizen als dat strikt noodzakelijk is. De eerste vluchten naar Antalya en Bodrum zijn inmiddels vertrokken. Reizigers van TUI die niet meer naar Turkije willen, kunnen omboeken of hun geld terugkrijgen.

Afgelopen nacht heeft een deel van het Turkse leger geprobeerd de macht te grijpen. De coupe in Turkije heeft volgens het Turkse staatspersbureau aan 90 mensen het leven gekost. In Istanbul en Ankara is hevig gevochten en zijn er beschietingen geweest. Na de mislukte coupe zijn er ruim 1500 arrestaties verricht, de meesten militairen.

Tip de redactie