Zolderbrand in Noord legt woning volledig in de as

Een grote brand in een woning in Amsterdam Noord heeft de zolderverdieping van die woning volledig in de as gelegd. De brand in een woning op de hoek van de Pluiverstraat en de Meeuwenlaan brak vrijdagavond rond 23.35 uit.

De brand werd eerst gemeld als autobrand, maar al snel werd duidelijk dat het om de woning ging. Meerdere brandweervoertuigen kwamen ter plaatse om de brand te blussen. Dat kon niet voorkomen dat de brand oversloeg naar twee naastgelegen woningen. Uiteindelijk werd iets voor 1 uur het sein brandmeester gegeven. 

Op een gegeven moment stortte de schoorsteen van een van de huizen naar beneden en kwam terecht op een auto. Een tweede schorsteen stond ook op instorten en werd door de brandweer naar beneden gehaald. Niemand raakte gewond. 

Schade

De schade aan de zolderverdieping en kap is enorm. Ook de drukkerij die in een van de panden gevestigd zit, liep flinke waterschade op. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onduidelijk en zal later overdag door de brandweer worden onderzocht. Het nablussen en sloopwerkzaamheden gaan nog enige tijd duren.  

De woningen blijven voorlopig afgezet in verband met instortingsgevaar. Voor de bewoners wordt vervangende woonruimte gezocht.

Buurtbewoners

De brand heeft veel losgemaakt bij bewoners uit de buurt. "Ik heb bij alle buren aangebeld en op de deuren geklopt van 'Jongens, we moeten naar buiten!' Dus een aantal buren in hun onderbroek gezien, altijd fijn". 

Zie video:

Tip de redactie