Airbnb gaat geen gehoor geven aan de nadrukkelijke wens van de gemeente om gegevens van verhuurders in te kunnen zien.

De gemeente zou deze gegevens graag inzien om het aantal illegale hotels in de stad terug te dringen.

Maar Airbnb heeft laten weten deze gegevens alleen geanonimiseerd door te willen spelen. En met die data kan de gemeente niet de stappen zetten die ze graag zouden willen zetten.

Toch blijft verantwoordelijk wethouder Ivens voorzichtig positief. 

Afspraak

"Het is een eerste stapje", stelt Ivens, "maar uiteindelijk willen wij natuurlijk gezamenlijk wat doen om die illegale hotels aan te pakken. En hoe we dát kunnen doen, daar zijn we nog over in gesprek. Dus óf we krijgen straks gegevens waar we iets mee kunnen, of niet. En dan hebben we geen afspraak."

Lees ook: Amsterdam op plek tien wereldwijd met meeste Airbnb-adressen

In steden als New York, San Francisco, Berlijn, Parijs en Barcelona heeft de gemeente zelf maatregelen genomen. Zo is het in New York binnenkort niet meer mogelijk om een woning korter dan 30 dagen te verhuren.

In Berlijn en Barcelona mogen geen complete woningen meer verhuurd worden. Gaat Amsterdam ook die kant op?

"Volgens mij zijn alle steden met dezelfde uitdaging bezig. Wij zeggen hier: "vakantieverhuur is prima", als je buren het geen probleem vinden en je veroorzaakt geen overlast moet het kunnen. (...) Airbnb geeft nu aan vooral de privacy te willen beschermen. Ergens snap ik dat wel. Maar we gaan nu óf betere afspraken maken, of we maken géén afspraken."