Politie vreest extra papierwerk door stopformulieren

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat de politie iedere keer dat ze iemand staande houdt noteert waarom dat gebeurt. Met deze zogeheten 'stopformulieren' willen de partijen het etnisch profileren aanpakken.

Dit lijkt een nobel streven, maar agenten zelf vrezen voor extra papierwerk. "De administratieve werkdruk is al behoorlijk hoog. Er zitten al teveel collega's binnen en ik denk niet dat formulieren het probleem oplossen waarop wordt gedoeld", aldus Cees van der Roer van politievakbond ACP. 

Maar dat extra papierwerk valt wel mee, vermoedt D66-voorman Jan Paternotte. "Als je een app hebt waarin je opschrijft waarom je iemand staande hield valt het wel mee", meent hij. 

Voor- en tegenstanders

Het papierwerk is echter niet het enige bezwaar van de vakbond. "De collega's op de werkvloer ervaren dit toch als een motie van wantrouwen", vervolgt Van der Roer. "Dat de gemeenteraad niet achter ons staat."

"Zo moet je dat niet zien", werpt Paternotte tegen. "Uit heel veel rapporten, en dat zeggen agenten zelf ook, blijkt dat er toch onbewust gediscrimineerd wordt bij het staande houden van mensen. (...) De politie doet veel goede dingen, maar dit zou ook kunnen helpen. Een op de 25 nieuwe agenten in Amsterdam is van niet-Westerse komaf. En dat in een stad als Amsterdam die hartstikke gemengd is."

Burgemeester van der Laan, nog niet overtuigd van de behaalde resultaten in het buitenland, gaat nu in gesprek met de Nationale Politie en hoofdcommissaris Aalbersberg over de wens van de gemeenteraad.

Bekijk video:

Tip de redactie