Vakbond FNV niet blij met inspectie bij bedrijf Noord-Zuidlijn

Vakbond FNV vindt dat de inspectie SZW veel strenger had moeten optreden tegen een bouwbedrijf van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

Het bedrijf kreeg een waarschuwing omdat er onvoldoende metingen van uitstoot van dieselmotoren zijn verricht. Eerder melden verschillende medewerkers zich met gezondheidsklachten bij de vakbond maar het blijft nu onduidelijk in hoeverre er een te hoge uitstoot is geweest.

"Veel van onze leden hebben klachten ingediend over ademhalingsproblemen", stel Willem Dijkhuizen van vakbond FNV. "Dus wij hebben de inspectie om een onderzoek gevraagd. Als dan blijkt dat er niet goed gemeten is, verwacht ik toch wel dat er boetes worden uitgedeeld."

De gemeente Amsterdam is opdrachtgever van het project. Eerder verzekerde wethouder Litjens dat er wel degelijk goed gemeten wordt. Litjens reageert nu schriftelijk op de bevindingen van de inspectie.

Video: FNV vindt dat de inspectie SZW veel strenger had moeten optreden tegen een bouwbedrijf van de Noord-Zuidlijn 

Maatregelen

"De veiligheid van de bouwers van de Noord-Zuidlijn is ontzettend belangrijk. Daarom is het goed dat de Inspectie onderzoek heeft gedaan. Die heeft geconstateerd dat naast de bestaande metingen, ook Elementair Koolstof moet worden gemeten. Ik heb meteen contact gehad met de projectorganisatie. Die heeft met de aannemer gesproken en deze heeft aangegeven meteen met de metingen te zijn begonnen."

De FNV hoopt in ieder geval dat iedereen er vanaf nu meer bovenop zit. "Iedereen moet nu z"n verantwoordelijkheid nemen. De koppen moeten bij elkaar gestoken worden en er moeten rigoureuze maatregelen worden genomen."

Meerdere partijen in de raad willen snel opheldering van wethouder Litjens

Tip de redactie