'Onvoldoende metingen naar luchtkwaliteit in Noord/Zuidlijn'

Bouwonderneming Visser & Smit Bouw, dat belast is met de bouw van de Noord/Zuidlijn, heeft onvoldoende metingen naar de uitstoot van dieselmotoren in de nieuwe metrolijn verricht.

Dat stelt de inspectie van SZW in een brief aan het bouwbedrijf.

De directie is verplicht om zulke metingen stelselmatig te verrichten en de uitstoot van dieselmotoren te registreren, maar die metingen zijn dus niet op correcte wijze gedaan.

Onvoldoende gegevens

"Het gevolg hiervan is dat de inspectie onvoldoende gegevens tot haar beschikking heeft om vast te stellen wat de blootstelling is geweest van werknemers aan de dieselmotor-uitstoot. De inspectie kan derhalve niet concluderen of het bouwbedrijf in overtreding is geweest van de wettelijke voorschriften", aldus een woordvoerder van SZW.

De inspectie heeft de directie gesommeerd om voortaan deugdelijke metingen te verrichten op straffe van een boete.

Ongezonde werkomstandigheden

De inspectie stelde het onderzoek in na een melding over ongezonde werkomstandigheden in de tunnel van vakbond FNV. De FNV had geen rechtstreekse klachten binnengekregen, maar deed de melding vanwege berichtgeving in de media.

Welzijn

Bouwvakkers lieten in de media weten te vrezen dat de dieselwalm, lasdampen en boorstof negatieve effecten zullen hebben op hun welzijn. De brommende dieselmotoren van hoogwerkers en andere voertuigen zijn volgens de werklui een van de boosdoeners. De dienst Noord/Zuidlijn stelde toen ter tijd dat alle werkzaamheden volgens de regels van de inspectie worden uitgevoerd.

Tip de redactie