Weer gemeenteambtenaren verdacht van corruptie

Drie ambtenaren van stadsdeel Noord hebben zich schuldig gemaakt aan fraude. Uit onderzoek blijkt dat zij jarenlang misbruik hebben gemaakt van hun positie.

Dat schrijven burgemeester Eberhard van der Laan en gemeentesecretaris Arjan van Gils in een brief aan de gemeenteraad.

De zaak kwam aan het rollen nadat een medewerker van de afdeling Vastgoed van stadsdeel Noord melding maakte van de fraude. Bureau Integriteit voerde daarop een onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat drie ambtenaren jarenlang misbruik maakten van hun positie. Zij hebben daarbij externe contacten benut om zichzelf te verrijken.

Ook is de gemeente geld misgelopen, omdat opdrachten zijn gegund aan bedrijven die normaal in een andere branche actief zijn, schrijft Van der Laan. Het gaat om bedrijven die niet geschikt zijn voor de gegunde activiteiten en/of voor veel te hoge bedragen hebben gefactureerd.

De gemeente heeft voor de betreffende drie medewerkers de procedure tot strafontslag ingezet. Ook probeert de gemeente uit te zoeken of er bij de door de ambtenaren bevoordeelde bedrijven geld kan worden teruggevorderd.

West

Het is al de derde keer in een jaar tijd dat de gemeente wordt geconfronteerd met een corruptiezaak. Burgemeester Van der Laan bracht afgelopen maart naar buiten dat twee ambtenaren van stadsdeel West worden verdacht van mogelijke fraude. Zij zijn direct geschorst, waarna Bureau Integriteit een onderzoek is gestart.

Afgelopen oktober werd bekend dat in een ander strafrechtelijk onderzoek ook een ambtenaar van stadsdeel West verdacht wordt. Hij zou miljoenen euro's aan gemeentegeld hebben verduisterd terwijl hij werkzaam was als wagenparkbeheerder. Hij was verantwoordelijk voor de inkoop van auto's voor het stadsdeel. Volgens buurtbewoners reed hij altijd door de straat met dure auto's. Die zaak zou niets te maken hebben met dit nieuwe onderzoek.

Tip de redactie