Redders dronken drenkeling krijgen pluim van politie

Ze hoorden een plons en iemand om hulp roepen. De twee bewoners van een pand aan de Herengracht bedachten zich geen moment, toen zij midden in de nacht iemand in de gracht zagen liggen.

Samen met een derde man werden ze vandaag door de politie in het zonnetje gezet. Op 2 juli, rond 3.30 uur 's nachts, voorkwamen de drie dat een dronken Britse toerist verdronk in de Herengracht. 

'De man ging diverse keren kopje onder. De twee renden naar de kade van de Herengracht. Eén van hen belde 112 en de ander stak zijn hand uit naar de man in het water', schrijft de politie op Facebook. De derde man kwam op dat moment aanfietsen en hielp door zijn fietsketting naar de Brit uit te werpen.

Met zijn drieën trokken de redders de man vervolgens uit het water. Hadden ze dat niet gedaan, dan was de man waarschijnlijk verdronken, schrijft de politie. 'Zonder de hulp van deze drie helden had de man het mogelijk niet overleefd. De man was ontzettend dronken en de kade was te hoog om er zelf uit te kunnen komen.'

De drie mannen hebben een zilveren pluim en een bos bloemen van de politie gekregen. De pluim wordt uitgereikt aan mensen die 'door hun moedig en doortastend optreden een bijdrage leveren aan de veiligheid op straat.'

Tip de redactie