Amsterdam verdient 3 miljoen euro aan The Hitman's Bodyguard

Geen cent krijgt gemeente Amsterdam voor alle draaidagen van de nieuwe actiefilm met Samuel L. Jackson in de hoofdrol. Een achtervolging over de Reguliersgracht, een schietpartij op Roeterseiland, is het dan allemaal gratis? Nee, dat zeker niet, maar het zijn vooral bedrijven in de stad die ervan profiteren en wel voor 3 miljoen euro.

"Het is altijd lastig om het precies in geld uit te drukken", vertelt de filmcommissaris van de stad, Simon Brester. "Maar The Hitman's Bodyguard steekt direct 3 miljoen in de stad. Denk onder andere aan 2500 hotelovernachtingen, iedere dag 150 figuranten op de set en ze hebben ongeveer alle bedrijfsauto's van Diks afgehuurd."

Cateraars, bloemisterijen en decorbouwers

Maar er moet natuurlijk ook gegeten worden, maaltijden die verzorgd worden door Amsterdamse cateraars en restaurants. "Maar ook bloemisterijen profiteren van de bestelde bedank-boeketten, en bouwbedrijven van al het decormateriaal dat gekocht wordt en dan heb ik het nog niet over de lange termijn", zegt Brester.

Volgens de filmcommissaris ziet de stad de opnames vooral als een grote promotiekans. Omdat steeds meer films en series de stad als decor weten te vinden, komen er ook meer en meer filmbedrijven naar de stad. "Maar bijvoorbeeld ook bepaalde filmbeurzen en dan gaat het om honderden miljoenen, alleen zie je dat pas over een paar jaar."

Filmploeg van 300 man

Brester vertelt hoe er in de zomer iedere dag zo'n tien filmploegen in de stad werken. De ploeg van The Hitman's Bodyguard is met 300 man wel een hele grote. De vele stuntscènes, met een achtervolging over het water, auto's die de gracht in gelanceerd werden en een schietpartij op het Roeterseiland, hebben veel van ondernemers en bewoners gevraagd.

'Groot compliment voor ondernemers en buurtbewoners'

"Er werd hard door de grachten gevaren, sommige plekken, zoals de Nieuwmarkt, werden volgezet met productiebussen. Maar de stad was zo flexibel: een heel groot compliment voor alle ondernemers en buurtbewoners." Natuurlijk kwamen er wel klachten, maar volgens Brester is het productieteam van de film daar goed mee omgegaan.

Mensen die echt klaar zijn met de filmset moeten nog even volhouden. Vandaag zijn de acteurs voor het laatst aan het draaien. Daarna volgen er nog vier dagen voor het stuntteam. Kunnen we nog veel spektakel verwachten? Zeker! Denk bijvoorbeeld aan een scène met een racende motor door de fietstunnel van het Rijksmuseum.

Tip de redactie