'Verbinding' op vijftiende politie-iftar in Amsterdam

Het is inmiddels een traditie, de jaarlijkse iftar georganiseerd door de Amsterdamse politie. Normaal gesproken nuttigen moslims die maaltijd na zonsondergang, tijdens de ramadan. Maar die eindigde vorige week al. Toch was de opkomst maandagavond groot, want wie zegt er nou 'nee' tegen een gratis maaltijd. Het thema dit jaar: verbinding.

Voor hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg was het een drukke avond, want iedereen werd persoonlijk verwelkomd en dus werden er 1400 handen geschud. Maar dat konden de gasten wel waarderen. "Het is altijd leuk om allemaal verschillende mensen te zien, leuke gesprekken", zegt een deelnemer.

Volgens Aalbersberg is de politie-iftar van groot belang, al was het maar omdat mensen van verschillende komaf, met elkaar aan tafel gaan. "Wij willen niet minder staande houdingen, wij willen betere staande houdingen. We willen niet minder profileren, we willen beter profileren en absoluut niet etnisch profileren, want dat is fout en daarvoor moet je met elkaar praten.

"Je moet naar elkaar luisteren", vervolgt de hoofdcommissaris. "Als wij niet luisteren naar jongeren in West en jongeren in Zuidoost, dan begrijpen we het ook niet. Dus het contact aan deze tafels is van belang."

Het eten van de avond bestond uit salades, pasteitjes en kip met aardappeltortilla's. Maar dat had voor een van de bezoekers ook droog brood mogen zijn: "Ik heb dertig dagen lang gevast, dus dan maakt het allemaal niet uit".

Tip de redactie