Honderden mensen bij demonstratie 'Black Lives Matter'

Zo'n tweehonderd mensen zijn zondagmiddag op de Dam bijeengekomen om in stilte te protesteren tegen het politiegeweld in Amerika.

Onder de naam Black Lives Matter trok de stoet vervolgens door de stad.

"Mijn initiatief was om alleen op de Dam te gaan staan met een papiertje op mijn rug en iedereen die langs komt kon dan vragen aan mij stellen, en ik zou die vragen dan beantwoorden", initiatiefneemster van het protest Anna.

"Ik heb dat op mijn Facebook gepost, omdat ik dacht: ja misschien willen wel wat vrienden meedoen. En dat is 'viral' gegaan. Ik had nooit gedacht dat er zo veel mensen op af zouden komen".

Anna zegt het protest belangrijk te vinden vanwege haar huidskleur: "Ik ben Amsterdammer, geboren en getogen. Maar heb ook een kleurtje, dus ik vind het belangrijk wat er in de wereld gebeurt."

Video: "Opkomst overtrof verwachtingen"

Amerika

"Stel je voor dat ik in Amerika was geboren, dan zou mijn leven nu ook in gevaar lopen en ik vind niet dat de levenskwaliteit op basis van je huidskleur zo veel moet bepalen."

Een deelnemer vertelt over zijn deelname: "Ik ben hier vandaag om het politiegeweld tegenover zwarte mensen en migranten. Dat gebeurt in Amerika, maar dat gebeurt hier ook."

"Ik maak me bijvoorbeeld ernstig zorgen over de nekklem, daar zijn al meerdere slachtoffers van en niet alles haalt de media. Dat zou verboden moeten worden, maar dat wordt gewoon nog steeds toegepast."

Tip de redactie