Geen garanties voor nieuwe datum N/Zlijn

22 juli 2018. Dat is de datum waarop de eerste metro over het traject van de Noord/Zuidlijn moet gaan rijden.

In een speciaal ingelaste persconferentie maakten gemeente en het GVB de nieuwe datum vandaag bekend. 'Ik kan me goed voorstellen dat mensen denken: "dit is de zoveelste keer"', stelt verkeerswethouder Litjens. 'Maar negen maanden is de extra tijd die we nodig hebben om een goed werkende Noord/Zuidlijn te krijgen voor alle Amsterdammers.'

Aanvankelijk zou de lijn in oktober 2017 in gebruik worden genomen. Die datum lag ook al behoorlijk ver af van het originele plan, dat sprak van een oplevering in 2011. Maar lekkende damwanden en verzakkende huizen zorgden voor veel, heel veel vertraging. 

De nieuwe vertraging is, onder meer, het gevolg van het faillissement van Imtech. Keiharde garanties kunnen er overigens ook nu nog niet gegeven worden. "Als de hele wereld verandert, verandert dit ongetwijfeld ook". aldus Litjens. "Er zitten altijd nog risico's in. Maar wel honderd procent zeker is, is dat iedereen in deze datum gelooft en dat we honderd procent ons best doen om deze datum te halen."

Geen extra kosten
De nieuwe vertraging zal overigens niet leiden tot hogere kosten, beloofde de wethouder eerder vanmiddag. "De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard. Als we één les hebben geleerd van de Noord/Zuidlijn is het wel dat je genoeg buffer moet inbouwen om dit soort tegenslagen binnen budget te kunnen opvangen."

Tip de redactie