Noord/Zuidlijn rijdt in 2018

De Noord/Zuidlijn gaat rijden vanaf 22 juli 2018. Dat werd vrijdagmiddag tijdens de persconferentie bekend gemaakt.

Het miljardenproject zou eigenlijk oktober 2017 worden opgeleverd, maar ook dit was een uitgestelde datum. "Het blijft een Olympische opgave", herhaalde wethouder Litjens tijdens de persconferentie. "De Amsterdammer heeft inmiddels recht op de Noord/Zuidlijn." 

Niet nóg duurder

Alle feiten zijn volgens de wethouder meeberekend bij het vormen van een nieuwe datum. Ook het faillissement van onder meer Imtech is meegewogen. De extra kosten die hierbij komen kijken, kunnen worden opgevangen in het huidige budget. Toch beloofde de wethouder dat de vertraging niet zal leiden tot nog hogere kosten. "De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard."

Tegenslagen

Vorig jaar werd al bekend dat er een minimale kans is dat de streefdatum van 1 oktober 2017 gehaald zou worden. Die kans was voorheen vijftig procent, maar was gezakt naar vijf procent. De aanleg van de metrolijn kende veel tegenslagen, waardoor de kosten continu stegen en ook de opleverdatum steeds werd verschoven.

Tip de redactie