Wij Zijn Hier houdt demonstratie na verdrinking uitgeprocedeerde asielzoeker

De uitgeprocedeerde asielzoekers en vrijwilligers die hen ondersteunen uit de groep Wij Zijn Hier lopen op donderdagochtend een tocht door Amsterdam.

Ze doen dat om respect te betuigen aan hun overleden vriend Hashim uit Soedan. Tegelijkertijd demonstreren ze tegen het 'niet functionerende asielbeleid in Nederland'. Volgens de groep kunnen de asielzoekers niet terug naar het land van herkomst, terwijl ze dat van de Nederlandse overheid wel moeten.

De 33-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker Hashim Gmal is volgens Wij Zijn Hier onlangs uit wanhoop het water in gelopen om zelfmoord te plegen. Hij lag negen dagen in coma en overleed afgelopen dinsdag. Hij zou een van de meest actieve mensen zijn geweest binnen de groep.

De demonstratie is om 10:00 uur gestart aan de Pieter Calandlaan. De route voert langs de IND op de Stadhouderskade en eindigt rond 12:00 uur bij het Stadhuis. Wij Zijn Hier voert al jaren actie voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die telkens in andere kraakpanden verblijven. 

Tip de redactie