De 58-jarige eigenaar van het landhuis in Abcoude waar een professioneel cokelaboratorium gevestigd zat, is vrijgesproken van betrokkenheid bij een criminele organisatie. Tien andere verdachten in de zaak kregen celstraffen tot 28 maanden opgelegd.

Bij een inval in het landhuis aan de Gein-Noord in Abcoude, trof justitie vorig jaar juni een compleet cokelaboratorium aan. Grote hoeveelheden drugs vond justitie er niet. Wel een grote hoeveelheid chemicaliën die bedoeld zijn voor de productie van coke. 

Het huis stond op naam van de 58-jarige Nol V., bekend van zijn luxe sportschool in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

V. heeft altijd volgehouden dat hij niet wist van het lab. Hij werd vandaag vrijgesproken, net als drie andere verdachten. In totaal stonden er veertien mensen voor de rechter, voornamelijk Colombianen.

Twijfel

De rechtbank in Amsterdam twijfelde weliswaar aan de verklaring van V. waarin hij zei dat hij niet van het cokelab wist en "vindt dat ook niet het meest waarschijnlijk scenario", maar zag niettemin "ruimte voor twijfel", meldt het Parool. De uitspraak betekent dat V. zijn landhuis mag houden.

Het huis in Abcoude was niet de enige plek die werd gebruikt als laboratorium voor de extractie, kristallisatie, drogen en versnijden van de cocaïne. Ook panden in de Watteaustraat in Amsterdam-Zuid en aan het Goereesepad in Amstelveen zouden zijn gebruikt door de groep.

Justitie had celstraffen tot 54 maanden geëist.