Jacob van Lennep heeft sinds vandaag een eigen standbeeld op het Haarlemmerplein, omdat hij in 1851 het eerste waterleidingsbedrijf van het land oprichtte in Amsterdam.

Het standbeeld staat op de plek waar het water uit de waterleiding voor het eerst Amsterdam binnenstroomde. Wethouder Udo Kock (Waterbeheer) onthulde het kunstwerk in het bijzijn van familie van Jacob van Lennep. 

"De stad heeft er een mooi standbeeld bij. Jacob van Lennep was een visionair. Zijn waterleiding was van groot belang voor de gezondheid van de Amsterdammers", aldus Kock. 

Schrijver, taalkundige en politicus Jacob van Lennep was een van de oprichters en de eerste directeur in 1851 van de NV Duinwatermaatschappij, de voorganger van het Waterleidingbedrijf en Waternet. De Duinwatermaatschappij was het eerste waterleidingbedrijf in Nederland dat vanaf 1853 drinkwater won uit de huidige Amsterdamse waterleidingduinen.

Via waterleidingbuizen van 23 kilometer werd het water naar Amsterdam getransporteerd. Bij de Haarlemmerpoort konden Amsterdammers het kopen voor 1 cent per emmer. De verkoop van duinwater was erg belangrijk voor de volksgezondheid. In die tijd werd Amsterdam regelmatig getroffen door cholera-uitbraken, omdat inwoners besmet water dronken.