Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dinsdagavond de lijst bekendgemaakt van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Onder de elf slechtst beoordeelde verpleeginstellingen scharen zich Amstelring en Evean Zorg Amsterdam.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden aangedrongen op publicatie van de lijst. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

Het feit dat deze instellingen vaak niet aan de normen voldoen, betekent overigens niet dat alle verpleeghuizen die onder zo'n instelling vallen onder de maat presteren. De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft, aldus de inspectie.

De rapporten van de inspectiebezoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn al eerder gepubliceerd.

Verbaasd

Evean Zorg Amsterdam is verbaasd over de kwalificatie 'slecht' op de lijst van 150 verpleeghuisinstellingen. Een woordvoerster zegt dat uit het inspectierapport niet is gebleken dat de instelling het zo slecht zou doen.

Op de lijst van de IGZ staat Evean Zorg Amsterdam wel genoteerd als één van de slechtste verpleeghuizen in Nederland. Dat betekent dat de IGZ er gesprekken gaat voeren en meerdere onaangekondigde bezoeken gaat brengen.

In een schriftelijke reactie schrijft een woordvoerster dat Evean één van deze 82 verpleeghuizen is waarin de IGZ het vertrouwen heeft dat verbeteracties worden doorgezet. "Daarmee valt Evean niet onder de instellingen die na oktober 2015 als risico worden gezien en nogmaals worden bezocht. Deze informatie is ook terug te vinden in het rapport van IGZ zelf", aldus de woordvoerster.