De gemeente wil Amsterdammers met schulden helpen door hun schulden over te nemen.

SP-wethouder Arjan Vliegenthart dient hiervoor een voorstel in bij het kabinet, zodat het de problematische schulden die burgers hebben bij het Centraal Justitieel Incasssobureau (CJIB) kan overnemen en dan zelf regelt of en hoe er wordt betaald.

Als het proefproject een succes wordt, wil de gemeente in de toekomst alle overheidsschulden van Amsterdammers die in de problemen zitten over te nemen, meldt NRC.

Volgens de Nationale Ombudsman, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Algemene Rekeningkamer gaat er te veel mis. Vliegenthart vindt dat de gemeente het beter zelf kan proberen, omdat het haar burgers beter kent.

Computer says no

'Als je voor mensen oplossingen probeert te bedenken, krijg je bij de Belastingdienst of het CJIB vaak als reactie Computer says no', zegt de wethouder. 'Mensen raken dan steeds verder klem, de overheid wordt deel van het probleem. Wij zijn als gemeente geen betere incasseerder, je mag van ons wel verwachten dat wij onze burgers kennen.'

'Wij bieden ze één loket: voor de incasso’s, de hulpverlening en om mensen aan het werk te helpen. Als het nodig is, kunnen ze bijvoorbeeld een tijdje uitstel van betaling krijgen. Het wordt menselijker en je biedt perspectief. Daar krijg je minder huisuitzettingen van en minder kosten voor de maatschappelijke opvang', aldus Vliegenhart in de krant.