De ademhalingsoefeningen van 'iceman' Wim Hof' zou wederom een leven hebben geëist. Vorig jaar overleden drie mensen die dezelfde methode beoefenden.

Het meest recente sterfgeval betreft een 33-jarige Nederlander, weet Het Parool.

Hij verdronk op 13 mei in een zwembad op het Chinese eiland Hainan, waar hij woonde. Hij volgde sinds december de onlinecursus van de Wim Hof Methode. Daarbij moet een aantal keer diep worden ingeademd en niet helemaal worden uitgeademd, gevolgd door een periode waarin niet word geademd.

Op die manier kan de adem steeds langer worden ingehouden. De techniek kan echter ook zorgen voor hyperventilatie, waarbij in sommige gevallen het bewustzijn kan worden verloren. Als mensen dit onder water gebeurt, kunnen ze verdrinken.

De man die recentelijk verdronk was volgens zijn zus kerngezond. Hoogstwaarschijnlijk deed hij de ademhalingsoefeningen in het zwembad. Uit het autopsierapport blijkt dat de man is overleden door verdrinking.

Enahm Hof, zoon van Wim, zegt naar aanleiding van het laatste sterfgeval: "Het is knap lullig, maar dan moet je de oefeningen maar niet onder water doen. Overal op onze site en bij al onze uitingen waarschuwen we mensen, meer kunnen we niet doen."