Tien uitgeprocedeerde asielzoekers moeten een flat in Daalwijk, waarin ze verblijven, verlaten. Dat laat de gemeente weten.

De groep moest op doktersadvies 24-uursopvang hebben. Hun advocaat ging tegen het besluit van de gemeente in beroep. Amsterdam wilde de 24-uursopvang toen voor een jaar aanbieden, en dat jaar is nu voorbij, schrijft Het Parool.

De gemeente wijst nu naar de Staat. Die zou de opvang moeten regelen. De gemeente zegt ook dat de opvang die het de groep het afgelopen jaar gaf, niet eens verplicht was.

"We hebben vanaf het begin gezegd dat de opvang maximaal een jaar zou zijn. Dit drukt ook op onze mogelijkheden. Als mensen blijven zitten kunnen we die plek niet aan anderen aanbieden", legt een woordvoerder van de burgemeester uit aan de krant.

Ter Apel

Een laatste optie voor de tien was om nu naar de Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL) in Ter Apel te gaan. Daar zijn ze echter al geweigerd. 

Nu is er ook nog de bed-bad-brood-opvang in de stad. Maar volgens de advocaat van de tien voldoet dit niet, omdat ze vanwege hun medische klachten 24-uursopvang nodig zouden hebben. De asielzoekers blijven dus nu waar ze zijn. "Als de gemeente komt, dan zeg ik dat de kamers op slot zijn en dat niemand vertrekt", zegt advocaat Pim Fischer.