PvdA-prominent en oud-wethouder Rob Oudkerk vindt het goed voor Amsterdam dat de PvdA deze collegeperiode na vijftig jaar een keer niet meebestuurt. Dat zegt hij in een uitzending van Park Politiek op AT5.

Volgens Oudkerk is het wel gezond als partijen die lange tijd de dienst uitmaken een keer niet op het pluche zitten.

"In 1994 vonden D66, PvdA en VVD elkaar omdat het CDA zo lang aan de macht was geweest dat het ongezond was voor de democratie. Dus ook mijn eigen partij, vijftig jaar Amsterdam besturen, dan even een tijdje niet. Goed voor Amsterdam en goed voor de partij."

Oudkerk ziet de partij het liefst op gaan in een nieuwe partij. "Sociaal-democratie is iets prachtigs, maar of de PvdA nou het vehikel moet blijven om de sociaal-democratie uit te dragen... Ik zou zeggen, opheffen die handel en een nieuwe sociaal-democratische-liberale partij beginnen."

De oud-wethouder sluit niet uit weer politiek actief te worden. "Ik vind politiek geweldig maar het is wel een beetje sleets geworden. Ik ben 61, beetje ruimte voor een jonge generatie is niet slecht. Maar je weet het allemaal nooit."

Osvo

In de uitzending gaat Oudkerk uitgebreid in op de ambities die hij heeft als nieuwe voorzitter van Osvo, de vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs. "Tussen 12 en 18 jaar is de belangrijkste fase in je leven om te leren. Dan gaat het niet alleen om taal en aardrijkskunde."

De komende maanden gaat hij werken aan een plan. "Onderwijs is zo verschrikkelijk belangrijk. Het ontbreekt nu aan een visie voor de middellange en lange termijn. En dan druk ik me nog zacht uit."

Daarbij horen natuurlijk zaken als loting/matching en onderwijshuisvesting, maar wat Oudkerk betreft gaat het verder. "Dan gaat het echt om de grote vraagstukken als segregatie, voortijdig schoolverlaten, lerarentekort."

Park Politiek wordt vrijdagavond om 18:15, 19:15 en 22:15 uitgezonden op AT5. Naast Rob Oudkerk discussiëren Marjolein Moorman (PvdA) en Jan Paternotte (D66) over twee jaar stadsbestuur van D66, VVD en SP. 

Video: Rob Oudkerk over de PvdA in Park Politiek: