Het voorgenomen vertrek uit de EU zou grote gevolgen kunnen hebben voor de Britten. Ook de positie van Londen, als financiële hoofdstad van Europa, zou wel eens wankel kunnen worden.

Dit beredeneert The New York Times in een artikel waarin de krant op zoek gaat naar de logische opvolger van Londen. En bovenaan het lijstje van Europese steden prijkt de naam van Amsterdam. 

Hiermee laat de stad concurrenten als Frankfurt, Wenen en Dublin achter zich. Volgens de Amerikaanse krant scoort Amsterdam uitstekend op het gebied van infrastructuur (Schiphol en het Nederlandse spoornetwerk worden geroemd), ligging en het feit dat "negentig procent van de Nederlanders prima Engels spreekt" helpt ook mee. 

Nadelen zijn er ook. Zo zullen bankiers hier, door strenge bonusregelingen in ons land, bepaald niet zo rijk worden als ze zelf wellicht voor ogen hebben. "Ik zou dolgraag in Amsterdam gaan werken", stelt een bankier in The New York Times, "maar ik heb niet echt het idee dat we heel erg welkom zijn."

Bedrijven

Precies dit argument werd donderdagavond ook al gemaakt door Chris Bujink van de Nederlandse Vereniging van Banken. In gesprek met EenVandaag stelt Bujink het niet logisch te achtten dat Amsterdam Londen opvolgt als het financiële hart van Europa. 

Buijink sluit niet uit dat andere grote bedrijven Amsterdam wél interessant vinden, maar voor bankiers en verzekeraars is het beloningsbeleid hier waarschijnlijk te sober. "Voor veel bedrijven zijn we een uitstekende poort naar Europa, maar het grote centrum van zakenbankieren wordt Amsterdam niet."