Boze demonstranten hebben donderdagavond de Herdenking Slavernijverleden verstoord. Ze waren boos, omdat de herdenking niet op 1 juli maar op 30 juni werd gehouden.

De groep werd uiteindelijk door de politie weggestuurd.

De demonstranten zijn het niet eens met de datum waarop de herdenking wordt gehouden. De herdenking is dit jaar voor het eerst niet op 1 juli. Een groep van zo'n vijftig demonstranten was bij de herdenking in het Oosterpark aanwezig om hun stem te laten horen.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Bij de herdenking was de nodige politie op de been.De demonstranten overhandigden burgemeester Van der Laan een petitie. Hij nodigde hen daarop uit om deel te nemen aan de herdenking of anders te vertrekken. De plechtigheid begon uiteindelijk met 25 minuten vertraging. De demonstranten stonden toen achteraan en maakten nog wel herrie.

Rond 19.45 uur greep Van der Laan in en liet hij de demonstranten weghalen door de politie. Clarence Seedorf trad op als bemiddelaar en riep op tot respect en rust.

Video: Demonstranten bij Herdenking Slavernijverleden

Emotie

"De politie vertoont machtsvertoon, wat ik absoluut afkeur", vertelt Iwan Leeuwin, woordvoerder van de actievoerders. "Het is een demonstratie en dat is een recht. Wat de politie nu doet kan dus niet."

"Er zit veel emotie rond slavernij en discriminatie", reageert burgemeester Van der Laan. "Nu uitte dit zich in een discussie of het in een of twee dagen moet worden herdacht. Maar uiteindelijk kwamen de demonstranten aan hun trekken, en mensen die wilden herdenken konden herdenken. Het heeft alleen te veel tijd gekost."

Jet Bussemaker vond het "uiteindelijk een mooie herdenking". Presentatrice van de herdenking, Diana Matroos, laat weten: "Hun punt is gemaakt en ze hebben er ook de ruimte voor gekregen.".

Keti Koti Festival

Op het Keti Koti Festival wordt vrijdagmiddag in Amsterdam de afschaffing van de slavernij gevierd. AT5 zendt het festival in het Oosterpark tussen 13.00 uur en 16.00 uur deels rechtstreeks uit.

Onder meer Giovanca, Berget Lewis en Trijntje Oosterhuis treden op. De festiviteiten zijn vrij toegankelijk.