Raad stemt in met onderzoek naar omstreden organisatie Kansrijk

De Amsterdamse gemeenteraad heeft vanmiddag ingestemd met een extern onderzoek naar Kansrijk, een organisatie in Zuidoost die verantwoordelijk was voor armoedebestrijding.

Kansrijk, dat de afgelopen jaren honderdduizenden euro's subsidie ontving, kwam in opspraak nadat bleek dat de administratie niet op orde was.

Zo waren er vele onverklaarbare bonnetjes, variërend van etentjes tot zelfs een bruidstaart.

Het is de zoveelste keer dat een goedbedoeld project in Zuidoost tot opschudding leidt. D66 ontving zelfs meerdere signalen dat Kansrijk bezig is, vooruitlopend op het onderzoek, het archief te wissen.

"Ondertussen hebben ons mails bereikt waarin gezegd wordt dat bij kansrijk begonnen is met schonen archief. Toen schrokken we helemaal erg", aldus raadslid Mascha ten Bruggencate.

Video: Onderzoek naar gesubsidieerde organisatie Kansrijk in Zuidoost

Stadsdeelbestuurder

Alle partijen in de gemeenteraad willen nu een extern onderzoek. In mei trad de net aangetreden stadsdeelbestuurder Remco van Dijk nog af, nadat een meerderheid in Zuidoost juist tegen zo'n extern onderzoek had gestemd. 

Van Dijk verweet zijn collega-bestuurders in een emotioneel betoog een gebrekkige bestuurscultuur en wilde daarom niet op het pluche blijven zitten. 

Leek een onderzoek toen nog ver weg. Inmiddels zou Muriël Dalgliesh, voorzitter van de bestuurscommissie Zuidoost, daar wel mee instemmen. Komende maanden zal het onderzoek worden uitgevoerd.

Tip de redactie