Veel Amsterdammers ergeren zich er groen en geel aan: de wekenlange afsluiting van de IJtunnel. De hoofdader tussen Noord en de rest van de stad gaat ruim zes weken dicht. Maar ook andere belangrijke toegangswegen gaan deze zomer op slot. 

Naast de IJtunnel, gaan ook de Piet Heintunnel en de Coentunnel op bepaalde dagen dicht. Een belangrijke toegang tot Oost, de Middenweg, is al ruim anderhalve maand afgesloten.

Betondorpers die direct naast de afzetting wonen, klaagden eerder al over de omleiding dwars door hun wijk.

De IJtunnel die van 16 juli tot en met 28 augustus dichtgaat, zorgt straks voor meer mensen op de toch al drukke pontjes, zo verwacht het GVB. "Als de IJtunnel dicht is, dan stappen mensen niet in de auto, maar nemen ze het openbaar vervoer. We zagen dat afgelopen weekend al toen de IJtunnel onverwachts werd afgesloten: afgeladen ponten", vertelt Mireille Muller van het GVB.

Lees ook: IJtunnel dicht door storing, buslijnen ingekort

Zomersluiting 

Om de zomersluiting van de tunnel op te vangen, heeft het GVB maatregelen genomen om reizigers toch op hun bestemming te krijgen. Bussen worden omgeleid door andere tunnels. De pontjes van en naar het IJplein en de Buiksloterweg varen vaker.

De buslijnen 32 en 33, die normaal door de tunnel gaan, rijden straks tot het IJplein en zetten daar passagiers op de pont.

Maar ook automobilisten zullen de sluiting van de IJtunnel gaan voelen. Zo zal er omgereden moeten worden via de Piet Heintunnel, de Amsterdamsebrug of de ring. "Het is niet duidelijk of dat ook voor extra drukte op die trajecten gaat zorgen, omdat de sluiting precies in de schoolvakantie valt", vertelt Margreet Hoedjes van de gemeente.

Coentunnel 

Onderhoud aan de Piet Heintunnel en de Coentunnel wordt pas uitgevoerd als de IJtunnel weer open is. Ook zijn de sluitingen van beide tunnels minder drastisch.

De Piet Heintunnel gaat alleen 's avonds en 's nachts dicht en bij de Coentunnel worden de vier buizen om de beurt gesloten.

Wil je precies weten wanneer welke toegangsweg op slot gaat? Check het overzicht op AT5.